Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Γερμανική πρόταση για εφάπαξ χαράτσι στον πλούτο των πολιτών

Μια απίστευτη πρόταση, η οποία ωστόσο, δείχνει ότι οι Γερμανοί δεν έχουν το θεό τους, έκανε η γερμανική κεντρική τράπεζα. Η Μπούντεσμπανκ ζήτησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις καταθέσεις και στον κινητό και ακίνητο πλούτο των πολιτών κρατών που απειλούνται με χρεοκοπία και ζητούν τη βοήθεια της τρόικας. Πρόκειται για έναν εφάπαξ φόρο που θα μπορούσε να είναι ακόμη και 10% επί του συνόλου της περιουσίας των πολιτών μιας χώρας.

Στη μηνιαία έκθεση της η τράπεζα αναφέρει με τη μορφή ερώτησης: «εάν σε περιπτώσεις έκτακτων εθνικών αναγκών, μαζί με τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και τις συμβατικές προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα μπορούσε να συμβάλλει ο ιδιωτικός πλούτος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της κυβέρνησης». Προτείνεται μια εφάπαξ εισφορά επί του πλούτου (όχι του εισοδήματος) των πολιτών που “σε κατάλληλες συνθήκες θα μετέφερε πόρους από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα της χώρας”.
Η γερμανική πρόταση δεν προέκυψε από το… πουθενά, καθώς αντίστοιχες ιδέες έχουν καταθέσει στο παρελθόν επιφανείς Γερμανοί οικονομολόγοι καθώς και το ΔΝΤ. Τον Απρίλιο, έρευνα της ΕΚΤ είχε προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς υποστήριζε ότι σε κράτη του Νότου ο πλούτος των νοικοκυριών είναι υψηλότερος του αντίστοιχου στη Γερμανία. Ένα επιχείρημα που προφανώς λειτουργεί υποστηρικτικά στην πρόταση για επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης επί των “πλούσιων Νότιων”, προτού αυτή δεχθούν τη “βοήθεια” των “φτωχότερων Βορείων”.
Πάντως, τέτοιες προτάσεις έχουν γίνει στο παρελθόν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συζήτησε την επιλογή αυτή σε μια έκθεσή του τον Οκτώβριο και ανέφερε πως η μείωση της αναλογίας του χρέους στα επίπεδα του τέλους 2007 σε ένα δείγμα 15 χωρών της Ευρωζώνης θα απαιτούσε την επιβολή ενός φόρου περίπου 10% στα νοικοκυριά με θετικό καθαρό πλούτο.
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας υπολόγισε το 2012 ότι στη Γερμανία ένας φόρος 10% σε μια φορολογική βάση καθοριζόμενη από προσωπικό εισόδημα 250.000 ευρώ θα προσέθετε περίπου 230 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν ανακοίνωσε ανάλογους αριθμούς για τις χώρες που πλήττονται από την κρίση επειδή δεν διέθετε επαρκή δεδομένα.
Στη Γερμανία ωστόσο η Μπούντεσμπανκ δηλώνει πως δεν θα υποστήριζε την επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί της περιουσίας, λέγοντας πως θα έβλαπτε την ανάπτυξη.
Πρόσφατες μεταρρυθμίσεις και διορθώσεις σε χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα -Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Πορτογαλία- έχουν βελτιώσει τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη, αναφέρει η Μπούντεσμπανκ, αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί για τα υψηλά επίπεδα του χρέους.
Λες και μας προετοιμάζουν για ένα «κούρεμα», όχι καταθέσεων μόνο αλλά συνολικά του πλούτου που μπορεί να έχει κάποιος. Δηλαδή καταθέσεις, ακίνητα, μετοχές, ομόλογα.
http://www.antinews.gr/2014/01/27/243415/

Εκεί που μας χρωστάγανε δλδ.....

Κι όπως αναφέρεται και στο κείμενο, στη Γερμανία η Bundesbank δε θα υποστήριζε την επιβολή ενός μόνιμου φόρου επί της περιουσίας επειδή θα έβλαπτε την ανάπτυξη.....

Φυσικά! Αυτά είναι μόνο για τους υποτελείς! Ισως τώρα ξυπνήσουν οι δορυφόροι της...


2 σχόλια:

  1. H Bundesbank λεει οτι θελουν να ακουσουν οι γερμανοι...........
    Το ΔΝΤ θα κανει αυτο που θελει η Ουασιγκτον ειδαλλως no money.....

    Η Bundesbank ας πει το ιδιο και στους γερμανους πολιτες οταν η αναπτυξη της Γερμανιας θα ειναι αρνητικη και μετα τα λεμε για το αν θα εφαρμοστει καπου.
    Η ''Ημερησια'' γραφει σημερα:

    ''Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η ανάπτυξη στη Γερμανία το τελευταίο τρίμηνο του 2013, με αποτέλεσμα ο συνολικός ρυθμός για το περσινό έτος να περιοριστεί σε 0,4%, από 0,7% το 2012. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας, μετά εκείνη του 2009, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε 5,1%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις (0,5%) αλλά τελικά φαίνεται ότι «βάρυνε» η κρίση στην Ευρωζώνη, στην οποία αποδίδεται η υποχώρηση των επενδύσεων (αφαίρεσε 0,1 ποσοστιαίες μονάδες από τον ρυθμό ανάπτυξης) και η επιδείνωση του εξωτερικού ισοζυγίου (αφαίρεσε 0,3 μονάδες).....''

    Χωρις την Μεσογειο η Γερμανια ειναι ''χαμενη'', κι ας εχει Κινα κι Αμερικη στους πελατες της...δεν φτανουν!!!! Δεν φτανουν διοτι οι Κινεζοι ειναι παμπτωχοι κατα το 90% του πλυθυσμου τους αρα δεν μπορουν να αγορασουν Γερμανικα προιοντα και οι Αμερικανοι προτιμουν Καντιλακ αντι BMW......

    Αν φορολογηθουν κι αλλο οι Μεσογειοι ηθελα να ηξερα που θα πουλησουν οι Γερμανοι.........

    Γιαυτο, ασε την Bundesbank να λεει αυτο που θελουν να ακουσουν οι Γερμανοι..........οταν φτασει στα αυτια των Ιταλων, Ισπανων κ.λ.πων Ευροζωνιτων θα υπαρξουν αντιδρασεις σοβαρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή